De la cei SPECIALI la cei mai SPECIALI

Compus de: Prof. Cristea Cristina MarinaScoala: Centrul Școlar de Educație Incluzivă ”Orizont”OradeaPublicat: 22/05/2023Resursele Profesorului
De la cei SPECIALI la cei mai SPECIALI

„Eu singură nu pot schimba lumea, dar pot arunca o piatră peste ape să creez multe unde."

(Maica Tereza)

Voluntariatul în rândul elevilor este un mod excelent de a da comunității  ceea cea au primit și ei la rândul lor. Este o modalitate practică de a se confrunta cu lumea reală, dar și de a explora posibile cariere. Putem afirma, cu convingere,că, voluntariatul ne ajută să ne dezvoltăm atât pe plan personal, cât și pe plan profesional.  Conform legii nr.339/2006 voluntariatul este o activitate de interes public desfășurat din proprie inițiativă de orice persoană fizică, în folosul altora fără a primi o contraprestație materială. De mulți ani în școlile din întreaga lume se pune accent pe voluntariat și de a deveni voluntar, unii chiar continuând să facă acest lucru și după finalizarea studiilor.

În țara noastră, voluntariatul este recunoscut prin lege, ca fiind o expresie a unei dezvoltări personale, profesionale, interculturale și lingvistice o persoanelor care desfășoară astfel de activități.În cadrul unor astfel de acțiuni mulți leagă prietenii care pot dura toată viața. Voluntariatul are un impact puternic asupra celui care-l prestează cât și asupra celui care beneficiază de el. Când au loc astfel de acțiuni în cadrul școlilor, elevii implicați, fie că sunt voluntari, fie că sunt gazde, sunt mult mai veseli, au un spirit de explorare mult mai ridicat, care duce la creșterea randamentului și a succesului școlar. Prin acțiunile de voluntariat desfășurate, elevii învață ce înseamnă să fii altruist, generos, să ai spirit critic, să fii implicat în societatea în care trăiești. De aici a apărut și ideea unui astfel de proiect”De la cei SPECIALI la cei mai SPECIALI”, între o școală de renume din orașul nostru, Colegiul Naționale Emanuil Gojdu și o școală unde învață elevii cu CES, CȘEI Orizont. Chiar dacă unii elevi vor fi pentru prima dată în contact cu astfel de persoane, avem convingerea că odată cunoscându-i vor promova în rândul colegilor astfel de acțiuni și astfel vor ajuta la integrarea persoanelor cu CES în societate. Faptul că ne vom strădui să fim cu toții SPECIALI, suntem ferm convinși că va avea un efect pozitiv asupra minții, corpului și a sufletului nostru.

Scop: - educarea practicării voluntariatului încă de la o vârstă fragedă precum și acceptarea și integrarea copiilor cu CES în societate.

Obiective: - creșterea gradului de integrare și acceptare a persoanelor cu CES;-dezvoltarea pesonală a copilului implicat;-creșterea stimei de sine și a echilibrului emoțional;-stare emoțională pozitivă ;

Câteva din activitățile propuse în proiect sunt: ”Povestea mea”- Elevii școlii de masă au venit la elevii speciali pentru a le cunoaște povestea. Prin tragere la sorț , tot câte 2 elevi gojdiști au devenit” eroi” pentru un elev de la CSEI Orizont . Profesorii de la CSEI Orizont le-au spus câteva cuvinte depre fiecare elev, urmând ca aceștia să-i descopere pe parcurs. Încă de la prima întâlnire elevii au interacționat foarte bine, legându-se deja prietenii și planificându-se următoarea întâlnire. O altă activitate propusă este ”Lansăm vise”- în această activitate se vor lansa lampioane în formă de inimioare împreună cu câteva dorințe.

Bibliografie: Legea Voluntariatului în România

https://ro.m.wikipedia.org
Înapoi